Een kijkje in het leven van een EPLAN Application Consultant

Gepubliceerd op 25 november 2019 door Peter Hooimeijer, Consultant, EPLAN B.V.

Peter Hooimeijer is sinds 2009 bij EPLAN application consultant voor heel Nederland. De variatie en de vrijheid die deze functie met zich meebrengt zorgt ervoor dat Peter elke dag met veel plezier naar zijn werk gaat.

“De grote variatie, dat maakt het werk écht bijzonder”

“Tja, wat doet een Application Consultant bij EPLAN eigenlijk? Die vraag krijg ik vaker op verjaardagen”, aldus Peter. Aan het woord is Peter, een van de 7 application Consultants bij EPLAN. Hij is de schakel tussen de softwareontwikkelaar en de uiteindelijke gebruiker.

“Het is lastig dit in een zin te omvatten. Ik begeleid de klant door het hele traject van voorafgaande aan de aankoop van de software tot en met de implementatie van de software. Dit betekent dat geen dag hetzelfde is. Het ene moment breng ik technisch advies uit, en het andere moment richt ik samen met de klant de werkplaats in.”

Peter reist voor EPLAN het hele land door en komt om de meest uiteenlopende en verrassende plekken. Ook de afspraken bij de klant kunnen soms een verrassende wending nemen. “Wanneer ik naar een klant toe ga heb ik meestal een bepaald beeld. Ik ken de voorgeschiedenis, en weet wat er op de planning staat. Vaak loopt de dag toch net even anders. Zo kan het zijn dat een cruciale ICT’er afwezig is, of is een licentie in het Engels geleverd terwijl de klant de voorkeur heeft voor de Nederlandse versie. Dit maakt het spannend want je vraagt je dan af of het allemaal wel goed gaat komen aan het einde van de dag. Wanneer het dan allemaal lukt, en de klant blij is, geeft dat echt een kick. Dat maakt het werk zeker bijzonder”.

Uitgebreide verantwoordelijkheid

Een van de taken van een Application Consultant is het uitbrengen van advies over de vervolgstappen die een bedrijf kan nemen om het werkproces te optimaliseren en daarin ook de eindgebruikers van de software mee te nemen. “Ik vind de vrijheid en de verantwoordelijkheid die ik mijn werk krijg heel belangrijk. Het mooiste vind ik wanneer ik al meerdere keren bij de klant betrokken ben geweest dat ik ook op managementniveau een belangrijke rol kan spelen. Wanneer ik terugkrijg van een klant dat mijn advies zijn vruchten heeft afgeworpen, geeft dat echt voldoening.”

De gemiddelde week

“Iedere week ziet er voor mij weer anders uit”. Het werk van een EPLAN Application Consultant is gevarieerd. Niet alleen de invulling van het werk bij de klant kan sterk verschillen, ook de invulling van de dagen in de week wisselt. “Meestal ben ik een paar dagen per week bij een klant op locatie. Daar ik zorg voor kennisoverdracht, help ik bij de implementatie van nieuwe software, en optimaliseer ik de wisselwerking tussen oude en nieuwe licenties. Verder geef ik trainingen bij een klant op locatie, of nodig ik samen met mijn sales collega’s de klant uit om bij ons op kantoor een demonstratie bij te wonen. Daarnaast heb ik de mogelijkheid om af en toe een dag thuis te werken, of interne trainingen en opleidingen te volgen”.

Trotse EPLAN collega

Ondanks dat Peter vaak onderweg is voelt hij zich sterk verbonden met al zijn EPLAN collega’s. Het rode bloed van EPLAN stroomt naar eigen zeggen door zijn aderen. “Ik ben elke dag absoluut trots om voor EPLAN te werken. Wanneer je voor dit bedrijf werkt, ben je echt onderdeel van de EPLAN familie. Natuurlijk moet je wel enige affiniteit hebben met de software, maar je hoeft EPLAN niet al te kennen wanneer je hier komt werken. Dat gold voor mij ook niet. Ik kwam rechtstreeks van school, en sindsdien heb ik het hartstikke leuk. Zo ben ik echt bij EPLAN opgegroeid. Er is alle ruimte voor ontwikkeling, en je wordt goed opgeleid.

Tegen de mensen die nog twijfelen om bij EPLAN te komen werken wil Peter graag nog zeggen: “voel je je geen ‘hardcore techneut’, en voel je je ook geen echte sales persoon, maar juist een combinatie van die twee, dan zit je bij EPLAN echt op je plek!”

Wij mochten met Peter een kijkje achter de schermen nemen en gingen met hem op pad naar TTA, een klant die al langer met EPLAN samenwerkt. Benieuwd hoe een dag in het leven van een EPLAN application consultant eruit ziet bekijk dan de video.

Auteur

Peter Hooimeijer

Consultant, EPLAN B.V.

Werken bij EPLAN?

WEPLAN! Iedere dag werken wij samen met veel passie aan mooie projecten voor toonaangevende bedrijven. Samen met onze klanten kijken wij continu naar de mogelijkheden om engineeringsprocessen te optimaliseren. Om dit mogelijk te maken staat jouw talent voorop en bieden wij jou tal van mogelijkheden om jouw talent verder te ontplooien.

Bekijk de vacatures

Ontdek het EPLAN team!

Meer blogs

Support Engineer Roy Jansen beantwoordt de vraag achter de vraag

Support Engineer Roy Jansen beantwoordt de vraag achter de vraag

Het zijn gouden tijden voor engineers: door de voortschrijdende technologie biedt hun vak steeds meer mogelijkheden. Daarnaast groeit de vraag naar technische personeel. Leuk werk genoeg dus! Waarom koos Support Engineer Roy Jansen uit alle openstaande vacatures juist voor Eplan?
Meer lezen
EPLAN Office Sales Engineer Marco Theunissen:

EPLAN Office Sales Engineer Marco Theunissen: "Het geeft mij veel energie om klanten echt te helpen”

EPLAN stelt de klant centraal. Dat betekent ook dat Sales Engineers bij EPLAN een iets andere aanpak aanhouden. “Wij hebben een adviserende rol. Daar voel ik mij erg prettig bij. Ik zou het vervelend vinden om oplossingen aan te dragen waar een klant weinig aan heeft, puur om te verkopen. Dat zit niet in mij aard,” zegt Marco Theunissen.
Meer lezen
EPLAN Office Assistent Petra Willemsen:

EPLAN Office Assistent Petra Willemsen: "Werk met veel vrijheid, verantwoordelijkheid en eigen initiatief"

Hoe kunnen we nog klantvriendelijker zijn naar onze klanten? En welke werkprocessen kunnen efficiënter? Met haar 15 jaar ervaring bij EPLAN doet Petra Willemsen (61) meer dan een gemiddelde Office Assistent. In dit blog lees je wat zij als Office Assistent-plus doet en wat haar werk zo interessant en afwisselend maakt.
Meer lezen
EPLAN Account Manager Paulus van Dreumel:

EPLAN Account Manager Paulus van Dreumel: "Ik vertel het EPLAN verhaal vanuit een andere hoek"

Als EPLAN Accountmanager regio Zuid Machinebouw komt Paulus van Dreumel bij veel bedrijven over de vloer. Soms omdat ze hem uitnodigen en soms omdat hij zelf contact zoekt, maar altijd met een dosis gezonde interesse in hun organisatie en werkwijze. Wat voor gesprekken voert hij daar en wat vindt hij zo interessant aan zijn werk?
Meer lezen
Renewal manager Ares Hamid:

Renewal manager Ares Hamid: "Vanaf de start voelde ik me een volwaardig lid van het team"

Zijn twee stages bij EPLAN bevielen Ares Hamid zo goed, dat hij na zijn studie meteen weer bij EPLAN aan de slag ging. Hij doorliep een internationaal traineeship en ontwikkelde zich daarna tot de eerste EPLAN Renewal Manager wereldwijd. Waarom koos Ares voor EPLAN? En wat maakt dat hij na bijna vijf jaar nog steeds met veel plezier bij ons werkt?
Meer lezen
Stagiair Daniël van Kooi: “Stage was leerzaam en super leuk.”

Stagiair Daniël van Kooi: “Stage was leerzaam en super leuk.”

Wat er zo leuk is aan stagelopen? Je leert bedrijven kennen die je anders nooit zou leren kennen. Zoals EPLAN. Daniël van Kooi, derdejaars student commerciële economie, mocht vijf maanden meedraaien op de afdeling Sales binnendienst en raakte gefascineerd door deze nieuwe wereld. Zou hij bij EPLAN willen werken? “Nou, als ze het vragen, ga ik daar echt heel serieus over nadenken.”
Meer lezen
EPLAN Nederland scoort top 10 positie Best Workplaces van Nederland

EPLAN Nederland scoort top 10 positie Best Workplaces van Nederland

EPLAN Nederland is officieel benoemd tot Best Workplace door Great Place to Work! Op maandag 30 mei 2022 kregen we het officiële certificaat overhandigd en veroverde EPLAN de zesde plek in de top 10 van Best Workplaces in Nederland. Een benoeming om trots op te zijn, maar waarom vinden we dat eigenlijk zo belangrijk? Directeur Roger Scholtes en Manager HR André Verstegen leggen het uit.
Meer lezen
Een solide basis en waarmaken wat je belooft

Een solide basis en waarmaken wat je belooft

Ruim dertig jaar is in de wereldgeschiedenis niet zo lang. Maar in de wereld van de software staat drie decennia geleden min of meer gelijk met terug naar de steentijd. Ik kijk met genoegen terug op een tijd waarin EPLAN als pionier in Nederland voet aan de grond probeerde te krijgen. Dat lukte door waar te maken wat in de brochure stond.
Meer lezen
Wim Veenvliet zoekt de perfecte match

Wim Veenvliet zoekt de perfecte match

Sinds kort is Wim Veenvliet voor Rittal en EPLAN op zoek naar passende kandidaten om vacatures te vervullen. Hij kende beide organisaties al, dus weet dat hij op zoek is naar schaarse vaardigheden. “Je gaat uit van harde competenties op een CV, maar het draait uiteindelijk om de soft skills. Die komen pas in een gesprek naar voren.”
Meer lezen
Een kijkje in het leven van een EPLAN Application Consultant

Een kijkje in het leven van een EPLAN Application Consultant

Peter Hooimeijer is sinds 2009 bij EPLAN application consultant voor heel Nederland. De variatie en de vrijheid die deze functie met zich meebrengt zorgt ervoor dat Peter elke dag met veel plezier naar zijn werk gaat.
Meer lezen
Twee bedrijven, één doel

Twee bedrijven, één doel

Rittal en Eplan maken samen onderdeel uit van de Friedhelm Loh Group. Beide bedrijven zijn gevestigd in hetzelfde gebouw in Zevenaar. Voor Debbie Bujak, marketing communicatiespecialist bij EPLAN en Jisca Wemmers, marketing communicatiemedewerkster bij Rittal, is samenwerken dan ook vanzelfsprekend. ''Het is prettig om ideeën te kunnen uitwisselen", zegt Jisca. Debbie bevestigt: "Samen sta je sterk, je stuwt elkaar op naar een hoger niveau."
Meer lezen
Gezamenlijk de schouders eronder om de klant te helpen

Gezamenlijk de schouders eronder om de klant te helpen

Toen Productmarketing Manager Ernest Kappers bij EPLAN kwam, stond industriële software nog in de kinderschoenen. Na meer dan dertig jaar werkt hij hier nog met evenveel plezier en enthousiasme. De Smart Industry-revolutie motiveert hem om oplossingen dicht bij het primaire proces van de klant te bieden.
Meer lezen
Je kunt veel kanten op

Je kunt veel kanten op

In september 2018 werd medewerker Marketing en Communicatie Esmée Heijneman gevraagd om trainee te worden. Dat deed ze graag - en ze kreeg geen spijt. Heijneman, opgeleid in International Communication & Media aan de Hogeschool Utrecht, leerde het afgelopen jaar veel. En ze kijkt nu al uit naar een weekje meelopen op de afdeling Marketing en Communicatie in Engeland.
Meer lezen
Buiten je comfortzone leer je veel

Buiten je comfortzone leer je veel

Mike van Koppenhagen is Inside Sales Representative bij EPLAN. Sinds vorig jaar is hij scrum master. Een leerzame en waardevolle ervaring.
Meer lezen
Meerwaarde in klantproces bereiken

Meerwaarde in klantproces bereiken

Paulus van Dreumel is bij EPLAN accountmanager machinebouw voor Zuid-Nederland. Hij vindt het geweldig om samen met klanten te sparren over de optimalisatie van bedrijfsprocessen.
Meer lezen
Ontmoet ons HR-team

Ontmoet ons HR-team

HRM van EPLAN kenmerkt zich door persoonlijke benadering, passend bij een klein bedrijf en de professionaliteit, die behoord bij een groot bedrijf. Het HR-team werkt in deze twee werelden aan succes met fitte en gemotiveerde medewerkers.
Meer lezen
Process Consulting
Engineering Software
Implementation
Global Support